Klasyczne termometry tarczowe z sondą do temperatury 500°C. Najczęściej stosowane w piecach piekarniczych, do wypieków pizzy, piecach opalanych drewnem oraz wędzarniach.
Zasada pomiaru opiera się na wykorzystaniu zjawiska rozszerzalności cieplnej, pod wpływem zmian temperatury zmienia swoją objętość i powoduje wychylenie wskazówki na tle tarczy termometru z naniesioną podziałką temperatury.
Zakres pomiarowy: |
0°C ... +500°C |
Podziałka: |
10°C |
Dokładność pomiaru: |
+/- 2% |
Klasa dokładności: |
Cl1.6 |
Element pomiarowy: |
bimetaliczny |
Długość sondy: |
150 mm |
Średnica sondy: |
8 mm |
Średnica obudowy: |
80 mm |
Materiał sondy: |
stal nierdzewna |
Materiał obudowy: pierścień: podstawa: tarcza: szybka: wskazówka: |
. stal nierdzewna stal ocynkowana aluminium szkło aluminium |
Max. temp. Obudowa: |
100°C |
Przyłącze: |
Tylne centryczne z króliczymi ruchami ze śrubą kontrującą z gwintem M12x1,0 |